Holgerspexet och Pythagoras sats.

Trot eller ej men jag fick inget gjort idag alls, jag hade ju tänkt att städa köket bland annat. Jag skulle bara sträcka ut mig en kortis på soffan och vaknade igen klockan fyra. Jag somnade alltså i soffan och sov i tre timmar. Helt plötsligt var hela dagen borta. Det var bara för mig att laga lite mat och bege mig till dansträningen inför spexet. Nu är jag hemma igen och sitter och titta på Idol samtidigt som jag kollar över texter till diverse sånger vi ska lära oss…

Jag har ju nämnt Holgerspexet några gånger nu och jag tänkte att jag skulle förklara lite vad det hela handlar om. Holgerspexet är ett studentspex vid Linköpings universitet. Ett studentspex kan handla om i stort sätt vad som helst, gärna en välkänd händelse, historisk eller fiktiv. Den innehåller en twist där man hittar på en alternativ förklaring till någon känd händelse/företeelse ett exempel på vad Holger gjort tidigare är: Gustav III blev egentligen inte mördad utan det var Carl Michael Bellman som mördades eftersom de båda hade bytt identiteter med varandra under maskeradbalen då någon försökte mörda kungen. Gustav III levde i stället vidare under Bellmans namn och började ägna sitt liv åt musik.

Året spex heter Oidipus – En komplex historia. Jag ska inte berätta vad som händer ifall någon vill gå och se den. Jag kommer berätta mer när föreställningarna är över. Vill ni veta mer kolla in Holgerspexets hemsida!

Tidigare nämnde jag att vårt arbete i skolan går djupare in på ämnen och att man måste bevisa vissa saker. Jag har fått frågan om jag kan ge ett exempel så här kommer ett. alla känner förmodligen till Pythagoras sats. Detta är ett av bevisen till den som vi fick lära oss.

Detta är bilden hon utgår ifrån (inte jättefin jag vet). Visste ni att det finnas hundratals bevis för Pythagoras sats. Det finns t. om. en hel bok som är ägnad till just denna sats. Det ni!

This entry was posted in Det glamorösa livet som student, Värt att se?. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>